Olej dyniowy

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 497
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 32,00 zł

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G:

Wartość energetyczna: 3700 kJ/ 900 kcal,

Tłuszcz - 99,4 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone - 17,3 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 28,1 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 54 g;

Węglowodany - 0 g, w tym cukry - 0 g;

Białko - 0 g;

Sól - 0 g.

Olej powstaje w procesie tłoczenia na zimno z pestek dyni, dzięki czemu zachowuje właściwości odżywcze i biologiczne pestek dyni.

Charakteryzuje się ciemną, brązowo-zieloną barwą oraz specyficznym orzechowo-owocowym zapachem i smakiem.

Idealnie nadaje się do spożycia bezpośredniego lub na surowo jako dodatek do sałatek, surówek, dressingów, sosów, pieczywa, serów, ryb.

Nie należy jednak używać go do smażenia, ponieważ traci swoje właściwości.

 

Swoje zastosowanie znajdzie również jako "kosmetyk" służący do pielęgnacji i regeneracji włosów, czy skóry.

 

Może posiadać naturalny osad.